Trudnički šećer
Poslala me doktorica na pregled OGTT-a.
Popila na tašte šečer s vodom i sam što mi zlo nije bilo. Izvadila krv prije i 2 sata poslije.
Kad ono ja na granici. Ja morala u bolnicu na cjelodnevno mjerenje.
Dojdem ja u bolnicu pa me sam šetaju! Ošla ja prvo na kat da izvadim natašte pa me poslala da pojedem nešto. Sve pekare i trafike sa čokoladicama i puno šećera... Tek sam poslije vidjela trafika sa salatama al dva dana poslije :(..
Nije bilo loše. Upoznala trudnica i trudnica, saznala još puno informacija. Lipe i one ne tako lipe :D..
Nisam znala da se mjeri količina plodne vode. Granica je 10. Neke imaju 6/7 a neke 18?! Ovoj s 18 vadili i žena se preporodila, lakše diše i jede, al za 2/3 dana eto nazad sve.
A meni zbog kukuruzne kifle koja je puna aditiva šečer skoćio na 7.
Za ručak sam dobila čobanac, juhu od rajčice, jogurt i jabuku. Pojela ja sve, al čudno mi bilo, ja dobila više od cimerice koja nije tu na mjerenju šećera.
Dođe sestra i kaže pa nisi trebala sve odjednom pojest. Jogurt i jabuku poslije 2 sata.
Što ja znam, nitko mi nije ništa rekao. I eto šećer 8. Poslije je bio 4,6,5 pa 3.
Na viziti doktorica me poslala doma jer je nespecificiran!
No nije to sve za zezu, uzela ja što smijem i što ne smijem pa se pridržavam koliko toliko..
Smršavila 2 kg već.. No puno vode pijem, i treba manje obraka u više navrata (5-6 dnevno)..
U 29 tjednu sam, slijedeći tjedan idem na pregled pa da vidimo što će biti dalje i da pregleda jel sve u redu!
Nemogu spavat. Stalno na boku pa kad me zaboli okrenem se na drugi i tako stalno.
Vježbam ujutro i šećem dosta! Do podne sam umorna i navečer zaspim al svaka 3 sata se budim, idem na wc i pijem vode. Kao da me priroda već trenira:)..
Jedini problem je zimska jakna. Našla neku gdje stanem no neću trošiti 700kn na nešto što ću nosit par mjeseca. I nema nešto rastezljivo da mogu i poslije nositi. Ne vidim ni jaknu za trudnice... Ne misle na nas... :(..
Polako skupljam i pripremam prostor za bebu i što sve trebam. Nabavila jaje za bebu, za auto. Robice i gledam i slušam što sve mi treba za moju curicu...
OGTT pretraga i zašto je važna?
Gestacijski dijabetes ili šećerna bolest trudnoće je dijabetes koji se prvi puta dijagnosticira u trudnoći, a najčešće nastaje u drugom tromjesečju. Dijagnosticira se OGTT pretragom i vrlo ga je važno što ranije otkriti zbog nepovoljnih utjecaja na trudnoću i fetus. Pročitajte zašto je važno što prije utvrditi imate li gestacijski dijabetes!
Gestacijski dijabetes ili šećerna bolest trudnoće (GDM) je dijabetes koji se prvi puta dijagnosticira u trudnoći. Uglavnom, smatra se da je šećerna bolest trudnoće zapravo jedan oblik tipa 2 šećerne bolesti koja najčešće nastaje u drugom tromjesečju trudnoće zbog inzulinske rezistencije, a pod utjecajem kontrainzulinskih hormona u trudnoći. Dijagnoza GDM ima nepovoljan utjecaj na trudnoću, fetus, ali i na budući život majke i djeteta. Ovaj poremećaj dijagnosticira se OGTT pretragom. Pri interpretaciji nalaza ove pretrage svakodnevno nailazimo na nesuglasice i nerazumijevanje; kako trudnica tako i liječnika.
Naime, do 2010. godine korišteni su kriteriji za dijagnozu gestacijskog dijabetesa prema SZO (OGTT iz kapilarne krvi natašte ≥ 6.7 mmol/L i nakon 2 sata ≥ 7.8mmol/L). Tako smo uspijevali detektirati samo dio trudnica koje su razvile GDM. Pokazala se potreba za promjenom kriterija, a da bi se što ranije postavila dijagnoza te da bi se tako moglo pravodobno intervenirati; prije nego se pojavi pojačani fetalni rast, polihidramnij (veća količina plodne vode) ilipromjene na posteljici.
Nove smjernice za dijagnozu
2010. godine HAPO studija dala je nove smjernice za dijagnozu gestacijskog dijabetesa prema graničnim vrijednostima glukoze u venskoj plazmi. GUK (glukoza u krvi) natašte do 20 tjedna trudnoće ≥ 5.1 mmol/L, potom OGTT od 24-32 tjedna trudnoće s vrijednostima ≥ 5.1 mmol/L natašte, ≥10.0 mmol/L nakon 1 sata i ≥ 8.5 mmol/L dva sata nakon opterećenja; te manifestni dijabetes s vrijednostima glikemije natašte 7.0 mmol/L, vrijednosti HbA1c 6.5 % i slučajni nalaz GUK ≥ 11.1 mmol/L.
Prema današnjim smjernicama preporuka je svakoj trudnici učiniti OGTT, i to kako je ranije navedeno između 24-32 tjedna trudnoće. Ako u nalazu OGTT testa bilo koja od tri određivane vrijednosti odudara od referentnog intervala tj. nalazimo ju povišenom radi se o gestacijskom dijabetesu (GDM). Osnovno liječenje ovog poremećaja je dijeta.
Uz provođenje mjera dijabetičke dijete potrebno je prekontrolirati GUK profil višekratnim određivanjem GUK tijekom dana. U nekih trudnica ove će mjere biti dovoljne za adekvatnu regulaciju glikemije, dok će u nekih one ipak biti nedostatne pa se tada preporučuje u terapiju uvesti i inzulin. Osim neadekvatne regulacije glikemije ustanovljene GUK profilom, razlog za uvođenjem inzulina u terapiju GDM može biti i ubrzan rast ploda i veća količina plodne vode te je potrebna i ultrazvučna kontrola i nadzor.
Također, prema preporukama vodećih perinatologa, trudnoću s dijagnozom GDM treba dovršiti prije navršenih 40 tjedanatrudnoće, uz intenzivniji nadzor stanja ploda tijekom zadnja tri tjedna trudnoće.
Također, prema preporukama vodećih perinatologa, trudnoću s dijagnozom GDM treba dovršiti prije navršenih 40 tjedanatrudnoće, uz intenzivniji nadzor stanja ploda tijekom zadnja tri tjedna trudnoće.
Nepovoljni učinci na trudnoću i fetus
Pravovremenom dijagnozom GDM, te adekvatnom regulacijom glikemije umanjuju se nepovoljni učinci ovog poremećaja na trudnoću i fetus. Naime, povezanost između nastanka dijabetesa i ranijeg rađanja makrosomne, malformirane, mrtvorođene i neonatalno umrle djece ustanovili su brojni istraživači i provedene studije.
Nadalje, ništa manje nisu značajne dugotrajne posljedice GDM na zdravlje trudnica. Naime, trudnice koje su u trudnoći imale dijagnozu ovog poremećaja imaju 30 % veći rizik za razvoj dijabetesa, najčešće tipa 2 u kasnijem životu. Održavanjem tjelesne težine u granicama idealne, kretanjem i tjelovježbom moguće je odgoditi nastanak dijabetesa u kasnijem životu.
Na kraju, važno je napomenuti da incidencija gestacijskog dijabetesa u svijetu raste što zbog pretilosti što zbog poremećaja u metabolizmu ugljikohidrata. Učestalost varira u raznim populacijama i etničkim skupinama, a iznosi od 2-17%. Zbog porasta incidencije i mogućih ozbiljnih posljedica na tijek trudnoće neobično je važno bolje razumijevanje ovog poremećaja.
zmeđu 24. i 28. tjedna trudnoće neki liječnici rutinski šalju trudnice na pretragu glukoze u krvi zbog mogućeg gestacijskog dijabetesa, tj. povišenog šećera u krvi.
Trudnički dijabetes se javlja kada tijelo ne može proizvesti ili razgraditi inzulin, hormon gušterače kojim stanice glukozu pretvaraju u šećer, tj. iskoristivu energiju. Trudnički dijabetes obično prestaje poslije rođenja djeteta.
Ukoliko vaš liječnik smatra da ulazite u rizičnu skupinu trudnica ili je rutinska pretraga pokazala visoku razinu šećera u urinu, vjerojatno će vas poslati na pretrage prije 24. tjedna trudnoće.
U principu, nema tipičnih simptoma trudničkog dijabetesa, rijetko su vidljivi i pretraga krvi je jedini način da se otkrije, no neke trudnice mogu osjetiti žeđ ili umor.
Pretrage neće biti potrebne ako vam je dijabetes dijagnosticiran prije trudnoće. U tom slučaju cijelo vrijeme trudnoće vodit ćete zajedno sa svojim liječnikom računa o vašemu stanju.
Kao ni ostale pretrage te vrste tako ni ova neće dati konačnu dijagnozu – pretraga postoji kako bi uputila na trudnice koje trebaju dodatne pretrage. Imajte na umu da pozitivan nalaz nakon pretrage ne znači da imate gestacijski dijabetes. U stvarnosti samo jedna trećina trudnica s pozitivnim prvim nalazom zaista ima dijabetes.
Trudnički dijabetes se javlja kada tijelo ne može proizvesti ili razgraditi inzulin, hormon gušterače kojim stanice glukozu pretvaraju u šećer, tj. iskoristivu energiju. Trudnički dijabetes obično prestaje poslije rođenja djeteta.
Ukoliko vaš liječnik smatra da ulazite u rizičnu skupinu trudnica ili je rutinska pretraga pokazala visoku razinu šećera u urinu, vjerojatno će vas poslati na pretrage prije 24. tjedna trudnoće.
U principu, nema tipičnih simptoma trudničkog dijabetesa, rijetko su vidljivi i pretraga krvi je jedini način da se otkrije, no neke trudnice mogu osjetiti žeđ ili umor.
Pretrage neće biti potrebne ako vam je dijabetes dijagnosticiran prije trudnoće. U tom slučaju cijelo vrijeme trudnoće vodit ćete zajedno sa svojim liječnikom računa o vašemu stanju.
Kao ni ostale pretrage te vrste tako ni ova neće dati konačnu dijagnozu – pretraga postoji kako bi uputila na trudnice koje trebaju dodatne pretrage. Imajte na umu da pozitivan nalaz nakon pretrage ne znači da imate gestacijski dijabetes. U stvarnosti samo jedna trećina trudnica s pozitivnim prvim nalazom zaista ima dijabetes.
Test tolerancije na glukozu
Ako liječnik sumnja na trudnički dijabetes, napravit ćete test tolerancije na glukozu. Morat ćete popiti otopinu šećera koja sadrži 75 grama glukoze u oko 3 dl vode. Možda je možete dobiti rashlađenu ili s ledom.
Nakon sat vremena izvadit će vam krv i provjeriti razinu šećera. Na ovaj način može se vidjeti koliko učinkovito vaše tijelo prerađuje šećer. Nalaze ćete dobiti kroz nekoliko dana.
Ukoliko su vrijednosti previsoke, što se događa u 15 do 23 posto slučajeva, liječnik će vas uputiti na test tolerancije na glukozu koji traje tri sata i na taj način provjeriti imate li gestacijski dijabetes. Dobra je vijest da većina žena čiji nalazi možda nisu bili dobri pri prvoj pretrazi ipak nema dijabetes.
Neke buduće majke osjećaju mučninu nakon što popiju otopinu glukoze. Ponekad pomaže da nekoliko sati prije pretrage nešto pojedete. Ukoliko ipak povratite ubrzo nakon pijenja glukoze, morat ćete ponoviti pretragu. Većina trudnica prođe bez ovih poteškoća. Situacija je malo drugačija kod trosatnog testa tolerancije na glukozu jer je otopina slađa ili je ima više, a pije se na prazan želudac.
Koliko iznosi povišena razina glukoze u krvi?
Liječnici koriste različite standarde za određivanje razine glukoze u krvi. Neki će vas poslati na test tolerancije na glukozu jer je jednosatna analiza krvi pokazala 140 mg glukoze na decilitar krvne plazme (mg/dl) ili više. Neki će to učiniti pri vrijednosti od 130 mg/dl iako je vjerojatnost za lažnu uzbunu u tome slučaju veća.
Ukoliko nalaz pokaže razinu veću od 200 mg/dl, većina će liječnika zaključiti da imate dijabetes i neće zahtijevati dodatni test tolerancije na glukozu. Međutim, za sve vrijednosti između 140 i 200 bit će potrebno napraviti trosatni test tolerancije na glukozu kako bi se postavila konačna dijagnoza.
Kako izgleda trosatni test tolerancije na glukozu?
Tri dana prije ove pretrage trebate jesti najmanje 150 grama ugljikohidrata dnevno. Ako se normalno hranite, bit će dovoljno pojesti dodatnu krišku kruha uz svaki obrok. Osam do četrnaest sati prije pretrage smijete piti samo vodu pa je najbolje obaviti je odmah ujutro.
Kada stignete u laboratorij, prvo će vam izvaditi krv i izmjeriti razinu glukoze natašte, nakon čega ćete popiti otopinu glukoze. Pripremite se na još tri uboda iglom jer će vam u sljedeća tri sata vaditi krv svaki sat. Trebali bi vam vaditi krv svaki put iz druge ruke.
Bilo bi dobro sa sobom ponijeti nešto za čitanje i za jelo jer ćete vjerojatno biti gladni nakon posljednjeg vađenja krvi.
Ukoliko jedan od nalaza ne bude u redu, pretragu ćete vjerojatno morati ponoviti kasnije u trudnoći. Isto tako vaš liječnik može vam preporučiti izmjene u prehrani ili neke vježbe. Ako su dva ili više nalaza neuredni, dijagnosticirat će vam gestacijski dijabetes i vaš liječnik će vam prepisati terapiju. Ova tabela prikazuje razine koje su izvan granica normale.
Razdoblje
|
Neuredan nalaz
|
Natašte
|
95 mg/dl ili više
|
Prvi sat
|
180 mg/dl ili više
|
Drugi sat
|
155 mg/dl ili više
|
Treći sat
|
140 mg/dl ili više
|
Što u slučaju da mi je dijagnosticiran gestacijski dijabetes?
To će stanje vjerojatno trajati samo koliko i trudnoća. Kod malog broja žena dijabetes ostane i nakon trudnoće tako da ćete morati obaviti još jednu pretragu šest tjedana nakon poroda.
Najveća opasnost povišene razine šećera u krvi jest da dijabetes prijeđe i na dijete, što znači da će se ono roditi iznadprosječno veliko, a to otežava porođaj. Također, postoji mogućnost da ćete dijete roditi carskim rezom. Trudnica svakako mora držati dijabetes pod liječničkim nadzorom te će tijekom cijele trudnoće imati manje razloga za zabrinutost.
Najvećem riziku izložene su trudnice koje su već imale dijabetes ili trudnički dijabetes. Pretile žene su također u opasnosti kao i one koje imaju poteškoća vezanih uz trudnoću, kao što su spontani pobačaj ili eklampsija. Od ostalih rizičnih skupina treba spomenuti starije majke s visokim krvnim tlakom.
Promjenom načina života možete pomoći sebi i svome djetetu. Vaš će vam liječnik reći da promijenite način prehrane, a možda ćete morati potražiti savjet nutricionista. Svakako ćete morati izbjegavati hranu koja sadrži jednostavni šećer, kao što su kolači, keksi, slatkiši ili sladoled. Umjesto toga, možete jesti hranu koja sadrži prirodni šećer, poput voća.
Važno je jesti uravnotežene obroke, a složeni šećeri poput tjestenine, riže ili krumpira zdravi su za vas i vaše dijete.
Kod 1 od 10 žena dogodit će se da promjenom prehrane neće uspjeti staviti bolest pod kontrolu te će im liječnik propisati injekcije inzulina.
Također, liječnik će preporučiti redovito vježbanje, u skladu s tim koliko je to sigurno za vas i dijete. Vježbanje će vam pomoći da održite razinu šećera u krvi u normali. Šetnja je najlakši oblik vježbanja tijekom trudnoće.
Čak i ako se izliječite od dijabetesa poslije djetetova rođenja, izloženi ste većoj opasnosti u sljedećoj trudnoći i kasnije u životu.
Zato je važno nastaviti vježbati, kontrolirati težinu i zdravo se hraniti.
Prehrana oboljelih od šećerne bolesti je raznovrsna i uravnotežena. Uglavnom trebaju biti zastupljene sve hranjive tvari u obroku (ugljikohidrati, masti i bjelančevine), koje se nude kroz cjelovite žitarice i njihove proizvode, kvalitetno meso, sirevi i jaja te birane masnoće poput maslinovog, bućinog i sličnih ulja za salate te male količine suncokretovog ulja pri pripremi jela.
Ovo su po tri uravnotežena i izbalansirana jela za svaki obrok, no važno je imati na umu da svaka trudnica za sebe mora znati koliki joj je kalorijski dnevni unos propisan i koliko jedinica iz određene skupine smije konzumirati pa si prema tome treba i složiti obrok. Sva jela su jednostavna, uobičajena i pristupačna.
Doručak
Zobena kaša
Topla zobena kaša dobar je izbor za početak dana. Kuhana na mlijeku uz cimet ili neku drugu mirodiju po vašem izboru te naribanu jabuku dat će vam potrebnu količinu energije, vlakana te zadovoljavajući omjer bjelančevina i masti iz mlijeka.
- 50 grama zobenih pahuljica
- 100 grama mlijeka
- 2 grama cimeta
- 100 grama jabuka
Domaći musli
Umjesto da kupujete gotove muslije, možete ih pripremiti sami i biti sigurni da nemaju dodani šećer i neke druge neželjene sastojke. Napravite ih tako da pomiješate sve sastojke, tostirajte ih na temperaturi do 100 stupnjeva Celzijusa i ubacite ih u staklenku te svakoga jutra izvadite propisanu količinu koju možete preliti jogurtom ili mlijekom.
- 500 grama zobenih pahuljica
- 250 grama brusnica
- 250 grama grožđica
- 100 grama oraha
- 100 grama badema
Kus kus na mlijeku
Skuhajte kus kus na mlijeku te dodajte grožđice i cimet i to je odličan početak dana uz ovaj energizirajući doručak.
- 100 grama mlijeka
- 50 grama kus kusa
- 15 grama grožđica
- 2 grama cimeta
Ručak
Varivo od kelja s faširancem
Na ulju propirjajte češnjak te dodajte narezani krumpir i kelj. Podlijte određenom količinom vode i začinite te pustite neka se kuha.
Varivo
- 10 grama ulja
- 10 grama češnjaka
- 500 grama krumpira
- 1000 grama kelja
- 1500 grama vode
Faširanac
U posudi promiješajte mljeveno meso, jaje, brašno, začine te kiselo vrhnje. Oblikujte faširance i stavite na masni papir na protvanu. Prekrijte masnim papirom s gornje strane i pecite u pećnici na 200 stupnjeva Celzijusa 15 minuta, papir tada maknite po potrebi odreske preokrenite i pecite još 10 minuta.
- 300 grama mljevenog mesa
- 60 grama jaja
- 30 grama brašna
- 5 grama crvene paprike
- 10 grama kiselog vrhnja
Rižoto s piletinom
Nasjeckanu piletinu propirjati na ulju i luku, dodajte rižu te podlijevajte vodom pa dodajte začine. Na kraju umiješajte 10 g maslaca da bude kremasto i pospati s parmezanom.
Uz rižoto svakako pojedite sezonsku salatu zbog vlakana koja imaju pregršt dobrih učinaka na organizam te vitamin i minerala.
- 500 grama piletine
- 10 grama ulja
- 100 grama luka
- 120 grama riže
- 40 grama parmezana
- 10 grama maslaca
- 500 grama vode
Mediteranski ručak
Krumpir salata
Krumpir skuhati u ljusci i ohladiti pa narezati na ploške, dodati luk i začiniti uljem, octom i začinima.
- 300 grama krumpira
- 30 grama luka
- 20 grama ulja
- 10 grama octa
Riba pečena u pećnici
Ribu obložiti začinima te peći u pećnici u masnom papiru. Navedena količina odnosi se na očišćenu ribu.
- 70 grama ribe
Umak za ribu
Češnjak i peršin nasjeckati te preliti maslinovim uljem i začinima po želji.
- 50 grama maslinovog ulja
- 10 grama češnjaka
- 10 grama peršina
Večera
Pileća salata
Lagana pileća salata odličan je izbor za večeru. Može stajati nekoliko dana u hladnjaku, tako da kada ju napravite o večeri ne morate razmišljati iduće dane. Piletinu ispeći u pećnici (tavicu s metalnom drškom zagrijati na najgornjem dijelu pećnice 10 minuta te nakon toga staviti pileći odrezak, blago posoljen i popapren na tako zagrijanu tavicu i peći sedam minuta bez ulja) i narezati na kockice, dodati kukuruz, mahune i češnjak te preliti maslinovim uljem i octom te začinima.
- 60 grama piletine
- 50 grama kukuruza u zrnu
- 100 grama mahuna
- 10 grama maslinovog ulja
- 10 grama češnjaka
Kuhana jaja
Bjelančevine iz jajeta za večeru odličan su izvor aminokiselina za kraj dana uz integralni kruh i zelenu salatu.
- 1 jaje
- 5 grama maslaca
- 60 grama integralnog kruha
Sendvič sa svježim sirom i začinskim travama
Za brzinsku večeru uzmite samo svježi sir i vrhnje te dodajte začinsko bilje koje volite pa namažite na kruh. Bit će to odličan lagani obrok prije spavanja.
- 60 grama kruha
- 60 grama svježeg sira
- 10 grama vrhnja
Međuobroci
- Voće, petit beurre keksi, kriška kruha sa sirom, štapići mrkve, celera ili korabe sa svježim sirom.
- Večernji obrok fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, acidofila, kiselog mlijeka ili samo mlijeko
No comments:
Post a Comment